Връщане и замяна

1. Общи положения

Всеки клиент, закупил стока от онлайн магазин www.slonche.com, има право да я върне или да я замени в срок от 14 дни, считано от датата на получаването й, но само ако са спазени следните условия:

1) Задължително НЕЗАБАВНО уведомяване чрез някой от посочените в т.2 начини за намерението на Потребителя да направи рекламация или замяна на закупения продукт;

2) Запазен добър търговски вид на продукта - Продуктът е в същия търговски вид, както при изпращането до Потребителя, т.е. не е използван, носен, пран, гладен, изцапан, скъсан, увреден или третиран по какъвто и да е начин;

3) Запазени опаковка, етикети и аксесоари - Не е нарушена целостта на опаковката, както и всички съпътстващи опаковката етикети и аксесоари (ако е имало такива).

4) В случай на замяна на продукт важат отново условията продукта да е със запазен добър търговски вид и ненарушена цялост на опаковка, етикети и аксесоари;

5) Възстановяване на сума за закупен продукт при рекламация се осъществява след връщането на продукта и удостоверяването на търговския му вид и цялост - сумата се възстановява САМО ПО БАНКОВ ПЪТ. След потвърждение за приемане на рекламацията Потребителя следва да предостави актуална банкова сметка за възстановяване на сумата.

6) Транспортните разходи за услугите на доставка при връщането или замяна на стока/стоки са изцяло за сметка на Потребителя (клиента), освен в случаите, посочени в т. 2.3. Използва се САМО куриерска компания Еконт Експрес, обслужваща www.slonche.com.

Настоящите условия за връщане на продукти са част от Общите Условия за ползване на сайта www.slonche.com. Те могат да бъдат променяни в съответствие с промени в българското законодателство.

2. Връщане на поръчки и възстановяване на суми

2.1. Възстановяването на суми по върнати поръчки се осъществява САМО по банков път. Клиентът трябва да предостави IBAN (банкова сметка), по който да се възстанови сумата от върнатата поръчка.

2.2. Суми по върнати поръчки се възстановяват в срок до 30 работни дни, само срещу върнат продукт, чиято цялост и добър търговски вид не е нарушен, както и връщане на придружаващите го платежни документи. Възстановяват се суми по поръчки върнати в 14 дневен срок, считано от датата на доставка. Суми по поръчки, при които този срок е изтекъл, не се възстановяват, както и такива с липсващи придружаващи платежни документи.

2.3. Възстановява се само стойността на артикулите, без разходите по доставка в двете посоки, с изключение на случаите, когато артикулите се връщат поради:
- установен фабричен дефект на стоката;
- изпратен е друг размер, различен от поръчания, поради грешка от страна на www.slonche.com;
- изпратен е друг артикул, различен от поръчания, поради грешка от страна на www.slonche.com;
- или е установено пълно несъответствие (цвят, вид) със снимките, показани в сайта.

2.4. За фабричен дефект на облекла НЕ се приемат стърчащи конци, леко разминаване в цвета на дрехата, както и криви шевове.

2.5. Замяна (Рекламация) се приема, когато Клиентът желае да замени закупени вече артикули с други. В този случай транспортните разходи в двете посоки са за сметка на Клиента. Рекламация може да се предяви в 14 дневен срок, считано от датата на доставка на поръчката. За предявяване на рекламация е нужно да бъде предоставен придружаващ платежен документ.

2.6. Закупено бельо или бански не се връща и НЕ се заменя, поради хигиенни причини. Моля проверете добре размера преди да поръчате бельо или бански.

3. Процедури по връщане и замяна:

3.1. Как да заявите желанието си да върнете или замените закупен продукт:

Ако желаете да върнете или замените закупена стока, моля да се свържете с нас незабавно по някой от посочените начини:

3.2. Как да ни изпратите стоките, които желаете да върнете или замените:

След като сте ни уведомили, можете да изпратите продукта/продуктите, които желаете да върнете/подмените, на посочения от нас адрес като пратка с куриерска компания Еконт Експрес.

Всички транспортни разходи за услугите на доставка при връщане и замяна на стоки са за сметка на Потребителя, освен в случаите посочени в т. 2.3.

Използва се САМО куриерска компания Еконт Експрес, обслужваща www.slonche.com.

3.3. Връщане на стоки, закупени от www.slonche.com:

Всеки клиент, закупил стока от онлайн магазин slonche.com, има право да я върне по желание и без да е необходимо да дава основателна причина за това, в срок от 14 дни, считано от датата на получаването й, но само ако са спазени всички условия по т.1.

Процедурата по връщане на стока е изключително лесна и удобна, моля следвайте посочените стъпки:

Стъпка 1: За да заявите желанието си за връщане на стока/стоки, закупени от нас, моля уведомете ни незабавно по някой от начините, описани в т. 3.1.

Стъпка 2:  След като сте ни уведомили, изчакайте обаждане от наш служител (обикновено до 24 часа) за уточняване на подробности по връщането.

Стъпка 3:  След като сте уточнили подробностите по връщането с нашия служител, можете да изпратете стоката/стоките, които искате да върнете, на посочения от нас адрес като пратка с куриерска фирма Еконт Експрес. Моля, обърнете внимание, че транспортните разходи по връщането се поемат от Вас, освен в случаите посочени в т. 2.3.

Стъпка 4:  Веднага щом получим стоката и се убедим, че по нея липсват следи от употреба и са спазени изискванията и условията, описани по-горе, ние ще Ви възстановим изцяло платената за стоката/стоките сума по банков път в посочените срокове. Необходимо е да ни изпратите номер на банкова сметка в България (IBAN), по която да Ви изпратим сумата.

3.4. Замяна на стоки, закупени от www.slonche.com

Всеки клиент, закупил стока от онлайн магазин www.slonche.com може по желание да я замени с друга, в срок от 14 дни, считано от датата на получаването й, но само ако са спазени всички условия по т.1.

Процедурата по замяна на стоки е изключитесно лесна, моля следвайте следните стъпки:

Стъпка 1: Направете нова поръчка през сайта, като в полето "Коментар към поръчката" запишете "ЗАМЯНА"

Стъпка 2: Изчакайте обаждане от наш сътрудник (обикновено до 24 часа) за потвърждение на наличността на избраните артикули и уточняване на подробности по замяната.

Стъпка 3: След като сте уточнили подробностите по замяната с нашия служител, можете да изпратете стоката/стоките, които искате да замените, на посочения от нас адрес като пратка с куриерска фирма Еконт Експрес. Моля, обърнете внимание, че транспортните разходи по замяната в двете посоки (Клиент - Доставчик и Доставчик - Клиент) се поемат от Вас, освен в случаите посочени в т. 2.3.

Стъпка 4: Веднага щом получим стоката и се убедим, че по нея липсват следи от употреба и са спазени изискванията и условията, описани по-горе, ние ще Ви изпратим новата стока/стоки.


Спазваме стриктно описаната процедура, както и посочените срокове за приемане на върнати стоки и възстановяване на суми. За да се възползвате от правата си на потребител, имайте предвид законовите изисквания и срокове.

За всякакви въпроси относно връщане и замяна на продукти, можете да се обадите на 0988 200 133 или да ни пишете на info@slonche.com

Нагоре